Durian – tropické ovoce.

Durian je jedinečné tropické ovoce, které člověk buď miluje nebo nenávidí.

Je populární v jihovýchodní Asii, kde se mu přezdívá „král ovoce“. Durian má velmi vysoký obsah živin, více než ostatní tropická ovoce.

Nicméně durian je specifický díky jeho silnému zápachu. Který lze „lajdsky“ připodobnit k výkalům, přezrálému sýru, mršině či spíše k hnoji. Tento zápach je cítit metry daleko. V některých zemích je dokonce zakázáno ho veřejně jíst nebo přemisťovat, např. veřejnou dopravou.

Můj první zážitek s Durianem naleznete ve videu >>zde<<

DURIAN JE TROPICKÉ OVOCE 

Durian je tropické ovoce , které se vyznačuje svojí velikostí a špičatou tvrdou vnější skořápkou. Vzhled ve mně vyvolává fantastické představy o velkém dinosauří či dračím vejci 😄.

Má pronikavou vůni, dužinu podobnou mazlavému pudinku s velkými tmavšími semeny.

Existuje mnoho druhů Durianu, někdo uvádí, že i přes dvě stě, ale jedlé ovoce dává prozatím pouze devět z nich. Nejběžnější je Durio zibethinus.

Dužina ovoce může mít různé barvy, nejčastěji je žlutá nebo bílá, ale může být i červená nebo zelená. Já ochutnala prozatím jen Durian se žlutou dužinou.

Durian roste v tropických oblastech po celém světě, hlavně v zemích jihovýchodní Asie v Malajsii, Indonésii a Thajsku.

Ovoce může dorůst až do délky 30 cm a šířky 15 cm. Velikostí mi připomíná lidskou hlavu.
Jedlá dužina Durianu je velká přibližně do půl kula.

JAK MŮŽEME DURIAN POUŽÍT?

Durian se používá do sladkých i slaných jídel. Krémová dužina i semena jsou jedlé, i když semena je třeba vařit.

Jak můžeme Durian použít ke konzumaci?

  • SAMOSTATNOU DUŽINU
    po otevření skořápky si můžeme vychutnat dužinu, tak jak je
  • SMAŽENOU DUŽINU
    dužina se může smažit na cibulce a podává se s rýží
  • DŽUS
    výborný je i v kombinaci s jiným tropickým ovocem. Já ochutnala kombinaci manga, durianu a limetky
  • SEMENA
    vařená nebo pražená
  • POLÉVKA
  • CUKROVÍ
  • ZMRZLINA A DALŠÍ DEZERTY
  • PŘÍLOHA

Chuť bývá často popsána jako směsice chuti sýra, mandlí, česneku a karamelu najednou.

ZÁKLADNÍ VÝŽIVOVÉ HODNOTY

Durian má ve srovnání s většinou ostatních druhů ovoce velmi vysoký obsah živin.

250 gramů dužiny obsahuje přibližně:

  • Kalorie 357
  • Tuk 13 gramů
  • Sacharidy 66 gramů
  • Vláknina 9 gramů
  • Bílkoviny 4 gramy
  • Vitamín C 80 % denní dávky
  • Thiamin 61 % DV
  • Mangan 39 % DV
  • Vitamín B6 38 % DV
  • Draslík 30 % DV
  • Riboflavin 29 % DV
  • Měď 25 % DV
  • Folát 22 % DV
  • Hořčík 18 % DV
  • Niacin 13 % DV

Díky tomuto nutričnímu profilu je durian jedním z nejvýživnějších druhů ovoce na světě.

Je také bohatý na zdravé rostlinné sloučeniny, včetně anthokyanů, karotenoidů, polyfenolů a flavonoidů. Mnohé z nich fungují jako antioxidanty.

Durian je velmi výživné ovoce, které je bohaté na vlákninu, vitamíny B, vitamín C a další zdraví podpůrné složky.

VLIV DURIANU NA NAŠE ZDRAVÍ 

Všechny části rostliny durian – listy, slupky, kořeny a plody byly historicky používaný v tradiční malajské medicíně k léčbě různých nemocí, včetně vysoké horečky, žloutenky a kožních onemocnění.

Jak působí Durian na naše zdraví?

  • Prevence rizika rakoviny.
    Jeho antioxidanty mohou neutralizovat volné radikály podporující rakovinu. V jedné studii extrakt durianu zabránil šíření kmene buněk rakoviny prsu.
  • Pomáhá předcházet srdečním onemocněním.
    Několik sloučenin v durianu může pomoci snížit hladinu cholesterolu a vaše riziko aterosklerózy nebo kornatění tepen.
  • Pomáhá s infekčním onemocněním.
    Kůra obsahuje sloučeniny, které mají antibakteriální a protikvasinkové vlastnosti.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi.
    Durian má nižší glykemický index (GI) než mnoho jiného tropického ovoce, což znamená, že může méně zvyšovat hladinu cukru v krvi.

I když jsou tyto studie slibné, mnohé z nich byly provedeny na zvířatech nebo v laboratořích. Dokus nebyly provedeny žádné studie na lidech.

Durian obsahuje sloučeniny, které zabraňují plné metabolizaci alkoholu, což způsobuje příznaky jako nevolnost a zvracení. Doporučuji vyhnout se vzájemné konzumaci durianu a alkoholu.
Také není doporučován těhotným ženám a lidem s žaludečním potížemi.

ZPŮSOB KONZUMACE DURIANU

Otevření tvrdé, špičaté skořápky durianu mohou zranit ruce, je tedy lepší použít rukavice nebo jinou ochranu rukou. Je důležité být velmi opatrný při manipulaci.

Než se pustíte do páčení skořápky durianu, nařízněte ji nožem. Poté se dostanete k jemné dužině durianu.

Tuto dužinu můžete jíst čerstvou samotnou, spárovanou s lepkavou rýží nebo jako přísadu do různých jídel. Durian se také používá v hotových jídlech, jako je například cukroví.
Dužnina se prodává i mražená, mražení mírně mění její textura a vůně. Přesto, jako vzorek chuti poslouží.

Návody, jak otevřít durian ovoce, stejně jako mnoho receptů najdete online.

ZÁVĚREM O DURIANU  🙂

Durian má neuvěřitelně vysoký obsah zdravých živin, včetně vitamínů B, vitamínu C, směsice minerálů, zdravých tuků a ne méně důležité vlákniny.

Vůně a chuť však nemusí být pro každého.

Přeji Vám dobrou chuť.

Sedm let šířím cestu vitality a zdraví. Po mnohaletém hledání a zkoumání jsem našla smysluplné řešení svých zažívacích problémů a způsoby, jak posílit imunitu pomocí přirozených a komplexních zelených superpotravin. Více si přečtete zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Vaše cesta ke zdraví a kráse, čtěte zdarma

    OČISTA TĚLA. Jak být zdravá a ve formě s pomocí a sílou zelených potravin?

  • Chcete si užívat život naplno díky zeleným potravinám a mít tyto pomocníky doma jako já? Klidněte na tlačítko:

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na FB